Idealny burger nie może istnieć bez sosu! To właśnie sos scala ze sobą wszystkie składniki i domyka kompozycję smakową. Planujesz przygotować domowe burgery i zastanawiasz się, jakiego sosu użyć? Wykorzystaj poniższy przepis i zrób tradycyjny sos amerykański!
Jaki powinien być dobry sos do burgerów?
Domowe burgery serwujesz zazwyczaj z ketchupem lub gotowymi sosami dostępnymi w sklepach? Najwyższa pora to zmienić! Dobrze przygotowany sos ze świeżych składników wydobędzie głębię smaku mięsa i warzyw, ale go nie przyćmi. Burgery to danie kojarzone przede wszystkim z kuchnią Stanów Zjednoczonych, dlatego sos amerykański stanowi dla nich wprost doskonałe uzupełnienie.
Do jego wykonania potrzeba zaledwie kilku składników, a cały proces zajmuje niewiele czasu. Zadbaj o to, by produkty, których użyjesz, były świeże i dobrej jakości. Przepis możesz dowolnie modyfikować, aby dopasować smak sosu do swoich preferencji oraz dodatków, które znajdują się w twoim burgerze. Poświęć odpowiednią ilość czasu na dokładne wymieszanie wszystkich składników. Dzięki temu sos będzie miał gładką, jednolitą konsystencję. Sos amerykański możesz wykorzystać nie tylko do burgerów z wołowiną, ale także innych dań, na przykład grillowanych kiełbasek, zapiekanek czy nuggetsów z kurczaka.
Sos amerykański w wersji podstawowej
Zaletą tradycyjnego sosu amerykańskiego domowej roboty - oczywiście poza walorami smakowymi - jest fakt, że można przyrządzić go zaledwie z kilku łatwo dostępnych produktów. Do jego wykonania będziesz potrzebować 4 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżek pikantnego keczupu, odrobiny musztardy francuskiej, a także warzyw - cebuli, ogórka kiszonego i czosnku. Jeśli chodzi o przyprawy, przyda ci się pieprz czarny, pieprz cayenne, sól, cukier, zioła prowansalskie oraz wędzona papryka. Wystarczy, że warzywa pokroisz w drobną kostkę, a następnie połączysz ze sobą wszystkie składniki. Jeżeli zależy ci, aby sos miał jednolitą konsystencję, możesz go zblendować.
Chcesz spróbować prawdziwych, amerykańskich burgerów z oryginalnymi sosami przygotowywanymi ze świeżych składników? Odwiedź jeden z Pasibusów zlokalizowanych w całej Polsce! Serwowane w mieście Wrocław burgery to istna uczta dla zmysłów. Kanapki są od podstaw tworzone na miejscu, przez co zachwycają świeżością i znacząco odbiegają od typowego fast foodu dostępnego niemal na każdym rogu.
Aromatyczny sos amerykański do burgerów i nie tylko
Jeżeli możesz spędzić w kuchni nieco więcej czasu, wypróbuj przepis na pyszny sos amerykański z większej ilości składników. Przygotuj:
● 300 mililitrów przecieru pomidorowego,
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
● 2 łyżki czerwonego octu winnego,
● 2 łyżki sosu sojowego,
● 2 łyżki brązowego cukru,
● 1 łyżkę oleju do smażenia,
● 1 cebulę,
● 2 łyżki brązowego cukru,
● kilka ząbków czosnku.
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, a po minucie resztę składników. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15 minut, aż sos będzie gęsty.
- Zewnętrzny materiał partnerski