Owsianka jest jednym z najbardziej sycących, satysfakcjonujących i pożywnych śniadań, jakie możesz zjeść. Jest to również świetny sposób, aby wprowadzić do swojej diety więcej pełnych ziaren. Ponieważ jednak owsianka ma zwykle więcej kalorii niż inne płatki śniadaniowe, nie jest to najlepsza opcja dla osób dbających o wagę. Jednak przy odpowiednim podejściu i starannej kontroli porcji, owsianka może być zdrową częścią każdej diety.
Wybierz właściwy rodzaj płatków owsianych
Owsianka jest produkowana z owsa, więc jeśli chcesz schudnąć dzięki owsiance, zacznij od odpowiedniego owsa. Zdecydowana większość płatków owsianych sprzedawanych w Ameryce Północnej to "rolled oats", co oznacza, że zostały one ugotowane na parze i rozwałkowane na płaskie płatki.
- "Steel-cut oats" to cała kasza owsiana, która została posiekana na mniejsze kawałki. Proces przetwarzania zaangażowany w produkcję płatków owsianych znacznie zmniejsza zawartość białka i błonnika w porównaniu do całego ziarna owsa, więc jeśli szukasz schudnąć z płatkami owsianymi, przejdź do odmiany steel-cut.
- Oprócz tego, że jest niskokaloryczny, owies ma wysoką zawartość białka i błonnika, co czyni go idealnym pokarmem na odchudzanie.
Pojedyncza porcja owsa zapewnia około 10% zalecanego dziennego spożycia białka i 5% zalecanego dziennego spożycia błonnika. Możesz zwiększyć zawartość białka i błonnika w swojej owsiance jeszcze bardziej mieszając kilka łyżek mielonego siemienia lnianego lub nasion chia.
Nie jedz za dużo na jednym posiedzeniu
Owsianka jest bardzo sycąca, co jest jednym z powodów, dla których stanowi tak satysfakcjonujące śniadanie. Ale ta sama cecha sprawia, że bardzo łatwo się przejadać. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest porcjowanie owsianki. Zacznij od odmierzenia dwóch równych porcji płatków owsianych do dwóch małych lub jednej dużej miski. Teraz dodaj wodę lub mleko do owsianki i mikrofaluj ją przez dwie minuty, aby zmiękła. W tym momencie możesz dodać inne składniki, które chcesz, takie jak rodzynki, daktyle lub orzechy. Teraz masz dwie idealnie porcjowane porcje płatków owsianych, które możesz jeść przez cały ranek w dowolnym momencie. Jeśli chcesz schudnąć dzięki owsiance, nie jedz więcej niż jednej porcji na raz. Zalecamy włączenie do swojej owsianki orzechów lub rodzynek, ponieważ dodają one mnóstwo błonnika i innych składników odżywczych przy jednoczesnym zachowaniu niskiej kaloryczności. Inne wysokobłonnikowe i niskokaloryczne dodatki to świeże lub mrożone jagody, jabłka, gruszki, rozdrobniony kokos i posiekane migdały. Mleko kokosowe i posypka z cynamonu stanowią świetną niskokaloryczną polewę.
- Admin